برنامههای انتخاباتی صداوسیما زیر ذرهبین مردم
با گرمتر شدن فضای انتخاباتی کشور و آغاز برنامههای مربوط به انتخابات ریاست جمهوری در رسانه ملی، گروههای سیاسی با زیر ذرهبین بردن برنامههای صداوسیما، تا امروز چند بار نسبت به رویکردهای انتخاباتی رسانه ملی انتقاداتی داشتهاند.
با گرمتر شدن فضای انتخاباتی کشور و آغاز برنامههای مربوط به انتخابات ریاست جمهوری در رسانه ملی، گروههای سیاسی با زیر ذرهبین بردن برنامههای صداوسیما، تا امروز چند بار نسبت به رویکردهای انتخاباتی رسانه ملی انتقاداتی داشتهاند. با این وجود هنوز صداوسیما مهره اصلی یعنی برنامه مناظرههای نامزدهای انتخاباتی را به حرکت در نیاورده است.
منتقدان سیاسی دولت میگویند در روزهای اخیر صداوسیما بیش از حد در حال پخش تصاویر رئیسجمهور است! و این کار از عدالت رسانهای در انتخابات به دور است.
اعتراض به رپرتاژ رفتن تلویزیون برای روحانی
به دنبال نامه سرگشاده حجتالاسلام ابراهیم رئیسی خطاب به رئیس سازمان صداوسیما، روز گذشته خبرگزاری دانشجو متنی با عنوان نامه فعالان رسانهای به علی عسگری منتشر کرد. در این نامه فعالان رسانهای «خواستار توقف روند سوگیریهای تبلیغاتی به نفع دولت» از سوی رسانه ملی شدهاند. در بخشی از این نامه آمده است: «سازمان صداوسیما که میبایست علیالقاعده به عنوان پژواک صدای مردم در عین بیطرفی به پوشش اخبار بپردازد، به بهانه پوشش اخبار روزانه رئیسجمهور، عملاً به تریبون رسمی انتخاباتی آقای روحانی تبدیل شده و برخلاف سایر کاندیداها، برنامههای انتخاباتی ایشان که این روزها به اوج خود رسیده را به صورت گسترده بهطور زنده پخش و در بخشهای مختلف خبری منعکس مینماید.»
در ادامه این نامه آمده است: «به معذوریات این نهاد پیرامون لزوم تأمین بودجه از سوی دولت هم واقفیم، اما بیم آن داریم که خدای ناکرده این معذوریت و دستتنگی، بهانهای شود تا برخی مشاوران آشنا به زیر و بم فعالیتهای رسانهای، رسانه ملی را از انجام تعهدات فراجناحیاش بازدارند و این شائبه تقویت شود که صداوسیما به یار دوازدهم دولت در ایام رقابتهای انتخاباتی بدل شده است.»
نامه حجتالاسلام ابراهیم رئیسی به علیعسگری، حمایت آیتالله کعبی، عضو مجلس خبرگان رهبری را در پی داشت. آیتالله کعبی در انتقاد از رویکرد انتخاباتی صداوسیما گفت: صداوسیما در عین حالی که دستاوردهای کلان نظام اعم از دولت و سایر نهادها را پوشش میدهد میتواند در جهت رپرتاژ نامزدی خاص نباشد. نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری با درخواست از صداوسیما برای تصحیح رفتارش، خواستار رسیدگی به رویکردهای صداوسیما در کمیته انتخابات شد.
محمد سلیمانی، وزیر سابق ارتباطات نیز از جمله چهرههای سیاسی است که رویکردهای انتخاباتی صداوسیما را ناعادلانه میداند.
سلیمانی در گفتوگو با خبرگزاری فارس گفت: کاملاً روشن است که رسانه ملی در چند هفته اخیر بهصورت ۲۴ ساعته به پایگاه تبلیغاتی شخص رئیسجمهور و مجموعه دولت درآمده است. این خط عملکرد صداوسیما در پوشش خبرهای دولت موجب شده است اعتماد عمومی به رسانه ملی بهشدت کاهش یابد و موجب افزایش نارضایتی مردم از این سازمان شود.
در حالی که منتقدان دولت، به دلیل رعایت نکردن عدالت معترض رسانه ملی و مدیریت سازمان صداوسیما شدهاند، از آن طرف طرفداران دولت نیز میگویند صداوسیما با پخش نماز خواندن حجتالاسلام رئیسی، به نفع این نامزد انتخابات ریاست جمهوری کار میکند! صداوسیما مدتهاست که بعد از پخش اذان، اقامه نماز در یکی از اماکن متبرکه از جمله حرم رضوی را به صورت زنده یا ضبط شده پخش میکند. پخش اقامه نماز تولیت آستان قدس رضوی، از صداوسیما این روزها سوژهای برای طرفداران دولت شده تا صداوسیما را متهم به حمایت از رئیسی کنند.
صداوسیما زیر ذرهبین است
علاوه بر واکنش چهرههای سیاسی به جهتگیریهای برنامههای تلویزیونی در مدت باقی مانده به انتخابات ریاست جمهوری، یکی از اعضای شورای نظارت بر صداوسیما نیز از زیر ذرهبین بودن رسانه ملی خبر داد.
غلامرضا کاتب، نماینده مردم گرمسار و آرادان و عضو شورای نظارت بر صداوسیما، در گفتوگو با خبرگزاری خانه ملت، درباره برنامههای انتخاباتی صداوسیما گفت: رفتار صداوسیما در زمان انتخابات باید منطقی، بیطرف و در جهت منافع ملی باشد که بتوانیم به نگاهی که مدنظر مقام معظم رهبری و آرمانهای انقلاب است، دست پیدا کنیم، شورای نظارت بر صداوسیما نیز این نگاه را ترویج کرده و ضمن تأکید بر آن، نظارت میکند که انجام شود. این نماینده مجلس تأکید کرد: اینکه برنامههای صداوسیما در انتخابات جناح خاصی را دنبال نکند و بیطرف و تأثیرگذار باشد و همچنین مسائل سیاسی و جناحبندی کمترین نقش را داشته باشد، موضوع مورد تأکید شورای نظارت بر صداوسیماست. آنچه برای نظام مهم است، صرفاً منافع ملی نظام و تحقق پیدا کردن حضور مشارکتی ملت در صحنه انتخابات است که میتواند در استحکام تفکرات و آرمانهای حضرت امام مؤثر باشد، ضمن اینکه حضور مردم بتواند هرچه بهتر باشد، یأس و ناامیدی برای دشمنان ایجاد میکند.
صداوسیما به دنبال عدالت رسانهای در برنامههای انتخاباتی
ستاد انتخابات صداوسیما فعالیت خود را از دیماه سال گذشته آغاز کرده است. مسئولیت این ستاد برعهده معاون سیاسی رسانه ملی است. در حالی که نسبت به جهتگیری سیاسی صداوسیما انتقادهایی از سوی طرفهای مختلف سیاسی فعال در انتخابات منتشر میشود، روز گذشته محمدرضا چپریان، دبیر ستاد انتخابات رسانه ملی از رعایت اصل بیطرفی و عدالت رسانهای از سوی صداوسیما در برنامههای انتخاباتی خبر داد. چپریان که سخنگوی ستاد انتخابات صداوسیما نیز هست، گفت: به محض اعلام نهایی نامزدهای این دوره از سوی شورای نگهبان تبلیغات قانونی برنامههای نامزدهای ریاست جمهوری در دو حوزه رادیو و تلویزیون آغاز میشود.
برنامههای انتخاباتی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در سه قالب «مناظره»، «گفتوگو» و «مستندهای تولیدی» خواهد بود. صداوسیما برای هر نامزد بیش از هزار دقیقه برنامه انتخاباتی در نظر گرفته است.
چشمها منتظر «مناظره»ها
مناظرههای تلویزیونی انتخابات ریاست جمهوری در دورههای اخیر انتخابات چه در سال ۸۸ و چه در سال ۹۲، نقش مؤثری در تعیین نامزد پیروز داشته است. اهمیت برگزاری مناظرههای تلویزیونی آنقدر زیاد است که دانشگاه صداوسیما نشستی تخصصی با حضور مدیران ارشد سازمان و مشاور رسانهای رئیسجمهور برگزار کند و در آن به بررسی مناظرههای قبلی بپردازد. خبرگزاری اسپوتنیک روسیه در مقالهای برگزاری مناظرههای انتخابات ریاست جمهوری کشورمان را مورد توجه قرار داده و نوشته است: قطعاً کاندیداها تلاش خواهند کرد عملکرد و سوابق یکدیگر را در این مناظرهها به چالش بکشند، اما به هر حال چند محور وجود دارد که قطعاً در انتخابات برای کاندیداها چالش ایجاد خواهد کرد و مردم هم انتظار دارند که مواضع کاندیداها در مورد آن را بشنوند تا هر کدام به فراخور نظر خود به کاندیدایی که خواستهاش را تأمین میکند رأی دهد. نویسنده این مقاله بحث «مشکلات اقتصادی مملکت و راهکار آن» و بحث «برجام و نتایج آن» را محورهای اصلی بحثهای انتخاباتی عنوان میکند.
مناظرههای انتخاباتی را میتوان برگ برنده صداوسیما دانست
صداوسیما بزرگترین بنگاه تبلیغاتی برای نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری است؛ جایی که یک نامزد میتواند به صورت مستقیم و بیواسطه با میلیونها نفر ارتباط برقرار کند و ضمن اعلام برنامههایش، رأیدهندگان را تشویق کند تا به وی رأی دهند. از سوی دیگر صداوسیما در فرصت یک ماههای که پیشرو دارد میتواند همه نگاهها را به سمت خود بکشاند؛ فرصتی طلایی برای بالا بردن میزان مخاطبان صداوسیما که نه به واسطه تعطیلات عید بلکه به خاطر نقشآفرینی رسانه ملی در جریان برگزاری انتخابات شکل خواهد گرفت. صداوسیما پیش از این گفته بود که برنامههای نوروزی باعث رشد ۲۰ درصدی بینندگان شده است.
مهمترین برنامه انتخاباتی در رسانه ملی مناظرههای تلویزیونی نامزدهای ریاست جمهوری است. استودیو برگزاری مناظرهها آماده است؛ دکوری که امسال به رنگ کِرِم است و در پشت صحنه برای استراحت نامزدها و همراهانشان یک کافی شاپ نیز ساخته شده و هر نامزد اتاقی اختصاصی خواهد داشت. تنها مسئلهای که هنوز برای برگزارکنندگان مناظرهها باقی مانده، این است که چند نامزد از سوی شورای نگهبان تأیید خواهند شد تا صندلیهای نامزدها را به تعداد لازم بچینند. علی دارابی، معاون شهرستانهای سازمان صداوسیما که در دوره پیشین انتخابات ریاست جمهوری معاون سیما بود، در نشست «بررسی مناظرههای انتخاباتی تلویزیون» تأکید کرده که «نمیخواهیم روی آنتن زنده شاهد جنگ روانی باشیم. از سیاهنمایی هم باید پرهیز شود.»
آنچه در مناظرههای انتخاباتی رخ خواهد داد، میتواند عاملی برای انتخاب کاندیدای پیروز دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری شود؛ مناظرههایی که نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان بینندههای زیادی خواهد داشت و حتی میتواند رکورد ۲۰۰ میلیون بیننده مناظرههای سال ۸۸ را تغییر دهد؛ رکوردی که میتوان آن را به پای موفقیت صداوسیما در جذب مخاطب نیز نوشت.
منبع: روزنامه جوان